Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 17. marraskuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 4 : Oliivipuu eli öljypuu (Olea europaea)

 
Kreetalla on oliivia viljelty jo v. 3000 ennen ajanlaskumme alkua. Oliivi on mahdollisesti ollut minolaisen kulttuurin vaurauden lähde. Nyky-Kreetallakin oliivi on maan tärkein maataloustuote: saaren maatalous perustuu lähes täysin oliivin tuotantoon ja jalostamiseen. Oliivi työllistää myös tutkimusta ja sitä käytetään matkailullisena valttina. Oliivipuut peittävät Kreetan pinta-alasta neljäsosan. Oliivipuut elävät vanhoiksi. Väitetään että Kreetallakin kasvaa yli 1500 vuotta vanha oliivipuu eräässä kylässä, jonka nimeä en juuri nyt muista. - Alla kuvia Minoksen palatsista Knossoksesta.


 
Yllä fresko nimeltään Härkä oliivilehdossa ja alla Härkähyppääjä.

 
Knossoksen palatsissa, minolaisen kulttuurin kehdossa, vierailin jo toista kertaa. Nyt kulkureitit alueella olivat selkeästi rajattuja. Hyvä näin. Turistien määrä palatsialueella on valtava.
 
 
 
Oliiviviljelmiä saaren eteläisen rannikon tuntumassa.

 
Yllä oleva kuva on otettu Myrtiassa, Nikos Kazanzakisin museossa. Painokuvaoliiviit koristavat upeasti museon kattoikkunaa.


 
Tästä Vryssessin kylän puodista ostimme kaikenlaisia oliivituotteita: saippuoita, shampoota, voidetta, säilöttyjä oliiveja ja tietysti oliiviöljyä.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tahtoisin pihallemme oliivipuun, mutta eipä taida näillä leveyksillä olla mitään mahdollisuutta...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Täytyypi matkustella kesämaihin oliivipuita ihailemaan. Mukaavaa puuhaa sekin :)

      Poista