Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 30. lokakuuta 2012

Talvi on tullut Taikamaahan

 
Lunta ja pakkasta on Posiolla, Lapin Taikamaassa, ollut jo toista viikkoa. Puut ovat saaneet kauniin huurrekuorrutuksen. Tilhipalvet lentevät pihlajasta toiseen. Harvemmin nähtyjä vieraita on pihapiirissä myös piipahtanut. Taviokuurna ja siperíanpähkinähakki on pongattu.


 
Kitka


sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Papinkaura kukkii taas

 
Papinkauraani (Billbergia) on tänä vuonna ilmestynyt kaksi komeaa kukkavanaa. Edellisellä kerralla kukkia oli yksi. Papinkaurani kasvualustassa on pelkkää soraa. Vettä lisätään noin kerran viikossa. Muuta hoitoa anneta. - Papinkaura on ns. vanhanajan huonekasvi. Se tuli suosituksi 1920-30 -luvulla funktionalismin aikana. Tuolloin suorittiin kapealehtisiä, ei liian reheviä, eikä runsaasti tilaa vieviä huonekasveja. Papinkaurasta käytetään myös nimitystä nuokkupapinkaura.

 
Papinkauran kukan yksityiskohdat ovat mielenkiintoisia. Huom. kierteet kukan päässä.

torstai 25. lokakuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 2 :Granaattiomena

 
Myrtian kylässä (lähellä Knossosta ja Iraklionia) kiertelin kuvaamassa puita ja pensaita. Granaattiomenat (Punica granatum) olivat jo halkeilleet ja siemenet työntyivät esiin. Granaattiomenasta käytetään myös nimitystä kartagonomena. Se on rantakukkakasvien heimoon kuuluva lehtipuu, jonka omenat ovat syötäviä. Granaattiomena on useissa kulttuureissa hedelmällisyyden symboli lukemattomien siementensä vuoksi. Sitä syödään hedelmänä, sitä puristetaan mehuksi ja sen siemeniä käytetään mausteena. Antiikin Kreikassa siemeniä käytettiin raskauksien ehkäisyyn ja keskeytykseen. Nykyään granaattiomenaa on julistettu superruuaksi, ainakin Englannissa ja Yhdysvalloissa. Se sisältää mm. runsaasti antioksidantteja. Euroopassa granaattiomanaa viljellään mm. Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.
 
Granaattiomenapuu
 

Näkymä Myrtian kylästä vuorille
 
Alla kuvia Myrtian kylässä sijaitsevasta Nikos Kazantzakisin museosta. Kerro minulle Zorbaksen kirjoittaja on kotoisin Myrtiasta. Museon on todella upea ja tutustumisen arvoinen paikka.







tiistai 23. lokakuuta 2012

Siperian pähkinähakki / Nötkråka


Kaakkurin puutarhassa piipahti 22.10.2012 isokokoinen outo lintu. Lintukirjan mukaan kyseessä on siperianpähkinähakki. Hakki ei ollut lainkaan arka, vaan päästi kuvaajan parin metrin päähän. Itä-Lapissa on tänä vuonna tavattu pähkinähakkeja tavallista enemmän.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 1: Ihmeköynnös

 
Ihmeköynnökset (Bougainvillea) kukkivat Välimeren ilmastossa suotuisissa olosuhteissa ympäri vuoden. Nimensä bougainvilleat ovat saaneet ranskalaisen amiraalin Louis Antoine de Bougainvillen mukana. Hän löysi ihmeköynnöksiä Brasialista vuonna 1768. Ihmeköynnökset ovat puuvartisia, piikikkäitä ja kasvavat 1-12 metriä pitkiksi. Ne kiipeävät piikeillään tarttuen mihin vain.

 
 

 
Myrtian kylän ihmeköynnöksiä. Myrtiassa tutustuimme myös Nikos Kazantzakisin hienoon ja moderniin museoon.
 

 
 
 
Rethymnonin vanhan kaupungin ihmeköynnöksiä.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kukkasipulit on istutettu

 
Kaakkurin puutarhan kukkasipulit on istutettu tänä vuonna useammassa erässä:
 
22.9.2012
 pikkusydämen viereen
- 3 Keisarinpikarililjaa Fritillaria Imperialis
- 5 jättilaukkaa
heinäseipäiden väliin
- 24 Tulipa Orange Emperor & Beaty
 
23.9.2012
kiviaidan viereen
- 13-14 valkoista Orkideanarsissia Thalia
- 13-14 valkoista kerrottua Erlicheer narsissia
omenapuun juurelle
- 6-7 Orkideanarsissia
- 6-7 Erlicheer narsissia
40 Anemone Blanda Blue-White
 
3.10.2012
heinäseipäiden välissä olevaan puuastiaan
- 20 Prince Mix tulppaania
- muutama valkoinen idänsinililjaa
kasvimaan reunalle
- 30 Miranda tulppaania
30 Angelique tulppaania
10 valkoista Ancilla tulppaania
5 keltareunapikarililjaa Fritillaria Michailovskyi
 
ja sitten tuntemattomaan paikkaan
- 10 Doulble Difference Mix tulppaania
- 15 kevätkurjenmiekkaa
 
ja saattaa olla että muistan (muistamme) väärin 3.10. istutetut
 
 

lauantai 6. lokakuuta 2012

Kaakkurin pihlajat


 
 
Tilhiparvi käväisi naapurin pihlajissa
 

 
Kaakkurin puutarhurin pihjalanmarjasato jäi tänä vuonna vähäiseksi, sillä sähkölinjoja vartioiva henkilö kaatoi pihlajistamme komeimman. Pari pientä puuta sentään jäi. Ylimmät kuvat ovat on otettu naapurin pihjala-aidasta, joka on taas todella komea.
 
Pihlaja on Kalevalassa Ukko ylijumalan oletetun puolison maanjumalatar Raunin puu. Suomalaiset ovat pitäneet pihlajaa pyhänä puuna, varsinkin sellaisia jotka kasvavat erityississä paikoissa, kuten puun rungosta tai kallion halkeamasta. Pihlajanmarjassa on viiskanta, jota virolaiset ja suomalaiset ovat pitäneet onnea tuottavana symbolina. Pihlaja on myös ensimmäinen puu, joka tulee istuttaa uudisrakennuksen piha-alueelle onnea tuomaan ja estämään mahdollisen vesisuonen haitallinen heijastus. Siksi pihlajaa voidaan käyttää varpuna katsottaessa kaivon paikkaa. Pihlaja suojelee myös pihalla olevia omenapuita ja omenasatoa pihjakoilta. Kalevalassa pihlajasta ennustettiin hyvät vuodet, naimaonni ja sodat (Lähde:Wikipedia). - Pihlaja ei kahta taakkaa kanna, sanotaan. Eli nyt pitäisi tämän mukaan tulla vähäluminen talvi. Saapas nähdä. Sadetta ainakin on riittänyt tänä syksynä. Kolmas yhtäjaksoinen sadeviikko on alkanut.
 
 
Ja lopulta tilhet istahtivat myös Kaakkuripuutarhan koivujen latvuksiin...