Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 29. marraskuuta 2012

Papinkaura ja joulutähti

 
Papinkaura on kuvauksellinen kasvi. Se näyttää hyvältä kesät talvet ja kaikissa valaistuksissa. Kaakkurin puutarhaan on eilen laitettu jouluvalaistus. Tähdet tuikkivat sisällä ja ulkona. Tänään on pakkasta - 15 astetta ja lunta on sopivasti. Etelä-Suomessa on juuri nyt melkoinen lumimyräkkä, mutta meillä täällä eteläisessä Lapissa näyttää olevan tulossa hieno pakkaspäivä. .
 
 
 



lauantai 24. marraskuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 5: Kuivakukkia vuoristossa

 
Lokakuisella Kreetan matkallamme vuokrasimme auton ja ajoimme Rethymnonista Vrissesin kylään, sieltä sitten vuorten yli saaren toiselle puolella Frangokastelloon ja Plakiakseen. Plakiaksesta matka jatkui toista tietä takaisin Rethymnoniin. Vrissesin kylän jälkeen tie alkoi nousta kohti Valkoisia vuoria (Lefká Ori). Täytyy myöntää että paikoitellen minua hirvitti pelkääjän paikalla. Maisemat olivat huikaisevan kauniita. Kullanväriset kuivuneet kasvit koristivat teiden varsia.
 
 
Vuohi ja Lefká Ori
 




 
Plakiaksen hevosenkengän muotoinen ranta siintää taustalla.

 

                                                                Frangokastellon ranta
 


lauantai 17. marraskuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 4 : Oliivipuu eli öljypuu (Olea europaea)

 
Kreetalla on oliivia viljelty jo v. 3000 ennen ajanlaskumme alkua. Oliivi on mahdollisesti ollut minolaisen kulttuurin vaurauden lähde. Nyky-Kreetallakin oliivi on maan tärkein maataloustuote: saaren maatalous perustuu lähes täysin oliivin tuotantoon ja jalostamiseen. Oliivi työllistää myös tutkimusta ja sitä käytetään matkailullisena valttina. Oliivipuut peittävät Kreetan pinta-alasta neljäsosan. Oliivipuut elävät vanhoiksi. Väitetään että Kreetallakin kasvaa yli 1500 vuotta vanha oliivipuu eräässä kylässä, jonka nimeä en juuri nyt muista. - Alla kuvia Minoksen palatsista Knossoksesta.


 
Yllä fresko nimeltään Härkä oliivilehdossa ja alla Härkähyppääjä.

 
Knossoksen palatsissa, minolaisen kulttuurin kehdossa, vierailin jo toista kertaa. Nyt kulkureitit alueella olivat selkeästi rajattuja. Hyvä näin. Turistien määrä palatsialueella on valtava.
 
 
 
Oliiviviljelmiä saaren eteläisen rannikon tuntumassa.

 
Yllä oleva kuva on otettu Myrtiassa, Nikos Kazanzakisin museossa. Painokuvaoliiviit koristavat upeasti museon kattoikkunaa.


 
Tästä Vryssessin kylän puodista ostimme kaikenlaisia oliivituotteita: saippuoita, shampoota, voidetta, säilöttyjä oliiveja ja tietysti oliiviöljyä.

sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kaakkurin puutarhurin Kreetan matka 2012. Osa 3: Tamariskipuu (Tamarix)

 

 
 
Tamariskipuut kukkivat Kreetalla hennoin terttumaisin kukinnoin. Tamariskit ovat ikivihantia ja viihtyvät suolaisella maaperällä. Paikalliset autoilijat eivät mielellään parkkeeraan autojaan tamariskipuiden alle, sillä niistä saattaa tippua suolaa joka ruostuttaa menopelejä. Meidän vuokra-automme on kyllä parkissa tämän lähellä Frangokastelloa sijaitsevan tavernan pihassa ja aivan tamariskin vieressä. Mussaka maistui ihanalle meren äärellä.

 
Tämäkin puu lienee tamariski. Kuva on Kreetan etelärannikolta.

 
Rethymnonin rantakatua reunustavat tamariskit ja palmut. Lintujen ja kaskaiden siritys pitsikoristeisissa puissa tuntui yhtä aavemaiselta kuin tämän performanssitaiteilijan tuijotus.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Himalajan jalkalehden hedelmä lumipedillä


 
Himalajan jalkalehteni tuotti tänä kesänä kaksi hedelmää. Olen vieläkään uskaltanut maistaa niitä, vaikka kypsänä hedelmien pitäisi olla myrkyttömiä. Punaiset soikiot näyttävät omituisilta marraskuista lumipeitettä vasten.