Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 30. maaliskuuta 2012

Azorit maaliskuussa 2012: Plataani - Platanus


Talvella leikattujen plataanien oksat ovat hauskannäköisiä. Oksien varjot piirtävät hienoja kuvioita maahan. Ja puluilla on mainiot tähystyspaikat paljailla oksilla. - Yläkuvassa taustalla häämöttävät Gorreanan teetehtaan viljelmät ja Atlantin valtameri. Pulujen kokoontumispaikkana on Campo de Saõ Franciskon aukio Ponta Delgadan keskustassa.




Kuvan taustalla häämöttää Forte de Saõ Brás - linnoitus.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Azorit maaliskuussa 2012: Portugalinsotalaiva - Physalia physalis





Lagoan kylän mustahiekkaisella uimarannalta löytyi kiehtovan näköisiä ja värisiä rakkuloita. Vaisto varoitti koskemasta niihin. Vasta Futurismon (Azores Adventures) oppaasta selvisi että kyseessä on Portugalinsotalaiva -niminen polyyppieläin, joka kuuluu polttiaiseläinlajiin. Portugalinsotalaiva on ihmiselle vaarallinen - ainakin elävänä. Nämä lienevät kuolleita ja niiden vaarallisuudesta en tiedä. Portugalinsotalaiva ei ole yksilö, vaan useista erikoistuneista polyypeista koostuva yhteisö. Nimensä se on saanut siitä että kelluessaan pinnalla se muistuttaa vanhaa portugalilaista sotalaivaa, Caravelaa.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Azorit maaliskuussa 2012: Hortensia - Hydrangea

Hortensia on Azoreitten tunnuskukka. Sitä kasvaa joka puolella. Teiden varret ovat tuuheiden hortensiapensaiden reunustamia. Mutta maaliskuu ei ole kovin otollinen aika ihailla hortensioita ellei sitten pidä kuivaneista kukista. Kaakkurin puutarhurin Azoreitten matkalla hortensiat näyttivät tältä:


Yksi kukkiva hortensia löytyi sentään Jardim Jose do Canton puutarhasta.


Hortensiat kukkivat Azoreilla kesäkuusta syyskuuhun. Paras kukkaloisto on kuulemma heinäkuussa. Seuraava Azoreitten matka on tehtävä hortensioiden kukkiessa.

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Azorit maaliskuussa 2012: Atsalea - Rhododentron Simsii


Maaliskuussa atsaleat kukkivat Azoreilla upeasti  pihoilla ja puutarhoissa. Ylimmäinen kuva on Jardim Antonio Borgesista ja alimmaiset Furnasin kylästä rikkilähteiden läheisyydestä. Furnasin kuvat on otettu juuri sateen jälkeen.

Atsalea on kotoisin Itä-Aasiasta, Kiinan ja Japanin vuoristoseuduilta. Luonnonvaraiset atsaleat kasvavat runsassateisilla vuoristoalueilla happamassa maaperässä.




keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Azorit maaliskuussa 2012: Kamelia - Camellia reticulata


Kaakkurin puutarhuri käväisi taas Azoreilla Sao Miguelin saarella lyhentämässä kesän odotusta. Furmasin kylässä Terra Nostran kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat ihanat kameliat. Ylimmässä kuvassa on Camella reticulata ´Pavlova´ (Victoria, Australia) ja alemmassa Dr. Clifford Parks, Camelia Reticulata hibr. USA







Kirjavinkki: Alexander Dumas, Kamelianainen

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Aurinko paistaa - sisällä ja ulkona


Kevätaurinko lämmittää jo mukavasti ja sulattaa Kaakkurin lumikinoksia. Viikon aikana lumet ovat tippuneet puiden oksilta, mutta muutamat sitkeät kerrostumat koristavat vielä puutarhaa. Ylimmässä kuvassa lasinen tyttö odottaa kesää yhtä malttamattomana kuin puutarhuri. Lasityttö on käsistään taitavan serkkuni tekemä. Mallina on ollut kuvaamataidon opettajani Nina Vanaksen "Välitunnilla" -maalauksen punamekkoinen tyttö. Maalaus on vuodelta 1954ja se kuuluu Kemin tyttölyseon taidekokoelmiin.


 Terassin lumipeitteet
 Humalapergolan lumipeitteet